Thursday, May 21, 2009

ANSWER TO TEST SERIES C OF INDIQAN HISTORY OPTIONAL QUESTION PAPER CSP 2009

Indian Histroy 2009 (C series)


1) Consider the following statements :
1. Balwantrai Mehta was one of the persons chiefly responsible for the initiative to convene the All India States People’s Conference in 1927.
2. C. Rajagopalachari was chiefly responsible in persuading Mahatma Gandhi to decide to initiate the ‘Individual Satyagraha’
Which of the statements given above is/ are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

Ans: a

2) With reference to Indian freedom struggle, who of the following was the lady representative of India at the Second Round Table Conference?
a) Aruna Asaf Ali b) Sarojini Naidu
c) Sucheta Kripalani d) Vijayalakshmi Pandit

Ans: b
Expl: Gone along with Pandit Madan Mohan Malaviya

3) With reference to Wavell Plan, consider the following statements:
1. As per the plan, the Commander-in-chief of the armed forces whould be Indian.
2. The department of external affairs would be in the hands of British
Which of the statements given above is/ are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

Ans: b

4) Warren Hastings appointed the Amini Commission in 1776 to
a) gather information about the Indian judicial system
b) work out the administrative structure suitable to govern Indian territories
c) work out the modalities of setting up judicial structure suitable to new colony
d) gather systematic information about the Indian agrarian system

Ans: d

5) Consider the following statements:
1. The dastaks for the private trade of the East India Company’s servants were finally abolished by Lord Wellesley
2. Lord Wellesley transferred Sadar Nizamat Adalat from Murshidabad to Calcutta and brought it under Governer-General and his Council.
Which of the statements given above is/ are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

Ans: a
Expl: the second work is done by Lord Cornwallis

6) Which one of the following was the main objective for setting up Asiatic Society of Bengal in 1784?
a) Training the English Civil Servants in Indian law
b) Promoting the study of Indian languagues and scriptures
c) Conducting archeological surveys and excavations
d) Promoting the English customs and traditions in India

Ans: b

7) With reference to early English administration in India, under which Act did the President of the Board of Control become the Minister for Indian Affairs?
a) The Regulating Act, 1773 b) The Pitt’s India Act, 1784
c) The Charter Act of 1813 d) The Act of 1833

Ans: b

8) Consider the following statements:
1. In the first Anglo-Mysore War, the Marathas and the Nizam were with the British against Haidar Ali.
2. In the second Anglo-Mysore War, the Marathas and the Nizam joined hands with Haidar Ali against the British
Which of the statements given above is/ are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

Ans: c
Expl: Statement 1 – Intially all were together but later separated, statement 2 – Nizam separated later

9) The Rudrasampradaya of bhakti is associatied with who of the following?
a) Ramadasa b) Sankaracarya
c) Tulasidasa d) Vallabhacarya

Ans: d

10) With reference to the period of the British Administration in India, consider the following statements:
1. The British Indian Association comprised of the English and Anglo-Indians in its membership
2. When the Native Press Association was formed, S.N.Banerjea, the leader of Indian Association was made its first Secretary.
Which of the statements given above is/ are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

Ans: c

11) When Raja Rammohun Roy died in 1833, who of the following took over the leadership of Brahmo Samaj?
a) Bijoy Krishna Goswami b) Debendranath Tagore
c) Ishwar Chandra Vidyasagar d) Keshub Chandra Sen

Ans: b

12) With reference to pre-Independent India, consider the following statements:
1. The Code of Civil Procedure was introduced in 1860
2. The Code of Criminal Procedure was introduced in 1862
Which of the statements given above is/ are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

Ans: d
Expl: Code of Civil Procedure, 1859, Indian Penal Code, 1860, Code of Criminal Procedure, 1861, Police Act, 1861, the Evidence Act 1872, The Contract Act 1872, The Negotiable Intrument Act 1881, Transfer of Property Act 1882

13) Who was the ruler of Malwa, when it was invaded by Adham Khan and Pir Muhmmad Khan in 1561?
a) Dilawar Khan b) Shujaat Khan
c) Mahmud Khilji d) Baz Bahadur

Ans: d

14) Consider the following statements:
1. Aurangzeb banned Sijda.
2. Aurangzeb promoted the practice of inscribing kalmia on coins
Which of the statements given above is/ are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

Ans: a

15) Which one of the following kingdoms was annexed to the Mughal empire during the reign of Shahjahan?
a) Golkonda b) Bijapur
c) Ahmadnagar d) Khandesh

Ans: c

16) Among the following kingdoms of medieval India, which one was founded earliest?
a) Bahamani b) Golkonda
c) Jaunpur d) Khandesh

Ans: a

17) In the context of medieval India, which one of the following terms indicates the land measurement?
a) Taqavi b) Mauza
c) Jarib d) Abwab

Ans: c

18) With reference to Mughal period, the term ‘hasil’ refers to
a) Revenue assessed on the basis of the type of soil, climate and economic conditions of the area
b) Revenue assessed on the basis of crop cultivated
c) Revenue actually collected or realized from the land
d) A particular unit of land measurement

Ans: c

19) Virji Vohra, Malaya Chetti, Abdul Ghafoor Bohra were some of the
a) Important officials under the Delhi Sultans
b) Important poets of royal court of Bijapur
c) Important writers of Hyderabad kingdom
d) Richest merchants during the Mughal period

Ans: d

20) Who of the following advised the British East India Company to seek from the Mughal Emperor Shah Alam, a ‘sanad’ for the Diwani of Bengal?
a) Manik Chand b) Omi Chand
c) Raja Daulat Ram d) Maharaja Raj Ballabh

Ans: a

21) With reference to First Carnatic war, consider the following statements:
1. It began in 146 andn ended in 1748.
2. Anwar-ud-din, the nawab of the Carnatic, intervened in the war on behalf of the English.
3. Chanda Saheb was captured and executed.
4. Madras was restored to the English by the French after the war.
Which of the statements given above are correct?
a) 1, 2 and 3 b) 2, 3 and 4 c) 1, 2 and 4 d) 1, 3 and 4

Ans: c

22) Which one fo the following was the primary cause of the Forth Anglo-Mysore War?
a) Tipu’s attack on the English territory in Madras
b) The attack of the English on Mysore to finally destroy Tipu’s power
c) Tipu’s attack on Hyderabad, an ally of the British
d) The alliance between the Nizam and the English against Tipu

Ans: b

23) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I List II Code
(Name of the fort) (Its location) A B C D
A. Fort St. David 1. Pondicherry a) 5 3 1 4
B. Fort William 2. Cuddalore b) 5 2 4 1
C. Fort St. George 3. Bengal c) 2 3 4 1
D. Fort Louis 4. Madras d) 2 3 1 4
5. Bombay

Ans: c

24) Which one of the following newspapers was lunched by Pandit Madan Mohan Malaviya in 1909?
a) Free India b) Nav Bharat c) Independent d) Leader

Ans: d
Expl: Free India is from Calcutta. Nav Bharat was Gujrati newspaper published from Mumbai by Sadanand. Independent is by Motilal Nehru, Leader was started by Malaviya with the support of Moderates.


25) The copper-hoard culture in the post-Harappa period has provisionally been identified with which one of the following pottery types?
a) Sothi pottery b) Ochre colour pottery
c) Painted grey ware d) Northern Black polished ware

Ans: b

26) Consider the following statements:
1. Lime mortar was never used at Mohenjodaro in the construction of dwellings
2. At Dholavir, stone was never used in the construction of dwellings.
Which of the statements given above are correct?
a) 1, 2 and 3 b) 2, 3 and 4 c) 1, 2 and 4 d) 1, 3 and 4

Ans: d

27) With reference to Indus Valley Civilization, consider the following animals :
1. Bull 2. Elephant 3. Rhinoceros
The figure/figures of which of the above animal/animals is/are found on the Indus seals?
a) 1 only b) 1 and 2 only c) 2 and 3 only d) 1, 2 and 3

Ans: d

28) Which one of the following contains the famous Gayatri mantra?
a) Rigveda b) Samveda c) Yajurveda d) Atharvaveda

Ans: a

29) The famous phrase “tattvamasi” is found in which one of the following Upanishads?
a) Chandogya b) Mundaka c) Mandukya d) Isavasya

Ans: a
Expl: The is the part of dialogue between Uddalak and his son swetketu

30) In which one of the following Smrutis is found the statement: “the royal charters were written on cloth or copper plate”?
a) Manusmruti b) Parasharasmruti
c) Yagnyavalkyasmruti d) Shankhasmruti

Ans: a

31) The famous Dasarajna (battle of ten kings) is mentioned in
a) Rigveda b) Yajurveda c) Samaveda d) None of the above

Ans: a

32) In which Vedic Sukta is found the reference to the origin of the four Varnas?
a) Ushas b) Purusha c) Nasadiya d) Aranyani

Ans: b

33) Which one of the following dramas was written by Sriharsha?
a) Kundamala b) Priyadarshika c) Karpuramanjari d) Malati-Madhava

Ans: a

34) Against which republican state did Ajatashatru fight for more than 16 years to establish Magadhan suzeranity over Eastern India?
a) Mallas of Pava and Kushinara b) Videhas of Mithila
c) Lichhavis of Vaishali d) Koliyas of Ramagrama

Ans: c

35) The Mahayana Buddhism had two philosophical schools. Which of the following belonged to Mahayana Buddhism?
a) Madhyamika and Yogachara b) Vijnanavada and Sthaviravada
c) Mahasanghikas and Theravada d) Acharyavada and Sarvastivada

Ans: a

36) Who was the twenty-second Tirthankara?
a) Parsvanatha b) Rishabha c) Aristhanemi d) Neminatha

Ans: d

37) Directions for erecting stupas and chaityas, and an account for the contest for Buddha’s relics to deposit in them is found for the first time in
a) Milindapanha b) Majjhim Nikaya
c) Mahaparinibbana Sutta d) Jnanaprasthana Sutra

Ans: c

38) What is the modern name of Kundagrama where Mahavira was born?
a) Vaishali b) Patana c) Basukunda d) Paithan

Ans: a

39) In Buddhism what does Patimokkha stand for?
a) A description of Mahayana Buddism
b) A description of Hinayana Buddism
c) The Rules of the Samgha
d) The questions of king Menander

Ans: c

40) According to Mathura pillar inscription, Uditacharya consecreated two Sivalings named
a) Gutteshwara and Kadambeshwara b) Nageshwara and Naganath
c) Kapileshwara and Upmiteshwara d) Nanjundeshwara and Shrishaileshwara

Ans: b


41) Consider the following statements:
1. Bilhana wrote Vikramankadeva Charita
2. Bilhana was patronized by Chandra Gupta – II
Which of the statements given above is/ are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

Ans: a

42) With reference to the temple architecture of Orissa, consider the following statements:
1. The shrine of Mukteswara temple of Bhubaneswar is entered through the only torana so far known in the temples of Bhubaneswar
2. The Jagamohan of the Lingaraja temple of Bhubaneswar has two balustrated windows, a feature which is unique to Orissa.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) Neither 1 nor 2

Ans: b

43) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :
List I List II
(Medieval temples) (Location)
A. Chaturbhuja temple 1. Gyaraspur
B. Maladevi temple 2. Khajuraho
C. Airavatesvara temple 3. Jagat
D. Ambamata temple 4. Darasuram

Code :
A B C D
a) 2 4 1 3
b) 2 1 4 3
c) 3 4 1 2
d) 3 1 4 2

Ans: b

44) To which deity is the Gayatri Mantra dedicated?
a) Indra b) Mitra c) Varuna d) Savitri

Ans: c

45) During later vedic period, which one of the following officials was the collector of taxes?
a) Akshavapa b) Bhagadugha c) Palagala d) Samgrahitri

Ans: b

46) Which one of the following was the birht place of Sheikh Nizam-ud-Din Auliya?
a) Ajmer b) Badaun c) Lahore d) Multan

Ans: b

47) Consider the following statements :
1. Prithviraj Chauhan was a contemporary of Khwaja Muin-ud-Din Chistie.
2. Ghiyas-Ud-Din Tughlaq was a contemporary of Sheikh Niza-ud-Din Auliya.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) neither 1 nor 2

Ans: c

48) Consider the following statements:
1. Whne Ala-ud-Din Bahman Shah was proclaimed king of the Deccan, Ibn Batutah was traveling in India.
2. When Abdur Razzak came to India, Khizr Khan was the Sultan of Delhi.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) neither 1 nor 2

Ans: a
Expl: he returned in 1347. Razzak was in India 1442-43. Khizr Khan ruled from 1414-21

49) The famous Hazara Rama temple was built during the reign of
a) Harihara-I b) Deva Raya-I c) Narasimha Saluva d) Krishnadeva Raya

Ans: b

50) In Shivaji’s administrative system, what was the duty of Wakia-Nawis?
a) To check and countersign all public accounts and payments to royal employees
b) To keep a diary of the daily doings of the king and the happenings at court
c) To look after the correspondence of the king
d) To organize religious ceremonies and to be the censor of public morals

Ans: b

51) Consider the following statements:
1. Champat Rai revolted against Jahangir
2. Bir Singh Bundela revolted against Aurangzeb
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) neither 1 nor 2

Ans: d
Expl: Champat Rai is comtempory of Aurangzeb, Bundela is contemporary of Jahangir


52) In which year was te States Reorganization Act passed by the Parliament of India?
a) 1953 b) 1954 c) 1955 d) 1956

Ans: d

53) Consider the following statements:
1. In the first general elections, the Communist Party of India contested half of the seats of Lok Sabha.
2. The Swatantra Party won one-fifth of the seats in Lok Sabha in 1962 general elections
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) neither 1 nor 2

Ans: d

54) Consider the following statements:
When the decision to convene the first session of the Constituent Assembly was announced
1. Dr. Sachchidanand Sinha became the provisional president of the Assembly.
2. The invitation letters to attend the Assembly were issued by the Viceroy, Lord Wavell.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) neither 1 nor 2

Ans: c

55) Among the following, who was the first to be the Chaiman of the Council of Scientific and Industrial Research?
a) Dr. S. Radhakrishnan b) Pandit Jawaharlal Nehru
c) Maulana Abdul Kalam Azad d) Lal Bahadur Shastri

Ans: b

56) Consider the following statements:
1. The First Amendment to the Constitution of India was made in 1955.
2. The First Amendment to the Constitution of India made some changes in Articles 15, 19 and 31.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) neither 1 nor 2

Ans: b

57) Who of the following laid the foundations of Amritsar?
a) Guru Amar Das b) Guru Ram Das c) Guru Arjun Dev d) Guru Har Govind

Ans: b

58) During Mughal period, who were the Gilkars?
a) Tiller of the soil b) Cotton and silk weavers
c) Workers in lime d) Confectioners

Ans: c

59) When Akbar was born, Humayun was under the shelter fo who of the following?
a) Maldeo of Marwar b) Raja of Amarkot
c) Shah Tahmasp of Persia d) Pooran Mal of Raisin

Ans: b

60) The ruler of which one of the following was not invited to join the confederacy to fight against Vijayanagar in the battle of Talikota?
a) Ahmandnagar b) Berar c) Bijapur d) Golconda

Ans: a

61) Consider the following statements:
1. When Ahmad Shah Abdali invaded Punjab in 1748, he was defeated by Mughal army near Sirhind.
2. After the Third Battle of Panipat, Ahmad Shah Abdali refused to recognize Shah Alam II as the Mughal Emperor of India.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) neither 1 nor 2

Ans: a

62) Consider the following statements:
1. Avadh accepted the system of Subsidiary Alliance with the English under Shuja-ud-Dulha
2. The Nizam of Hyderabad entered into Subsidiary Alliance with the English during the time of Lord Wellesley.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) neither 1 nor 2

Ans: c

63) In the context of revenue administration of the British in India, who of the following is well-known for his association with Ryotwari Settlement and its implementation?
a) Thomas Munro b) R.M.Bird c) Sir Charles Napier d) Jonathan Duncan

Ans: a

64) Who of the following founded the “Independent Labor Party” in 1936?
a) Dr. B.R. Ambedkar b) M.C.Rajah c) Jagjivan Ram d) Jayaprakash Narayan

Ans: a

65) When the All India Kisan Sabha was formed at te Lucknow session of the Congress n April 1936, who of the following was elected its first President?
a) N.G.Ranga b) Narendra Dev
c) Swami Sahajanand Saraswati d) E.M.S. Namboodripad

Ans: c

66) With reference to Vijaynagar empire, consider the following statements:
1. Harihara was crowned king of Hastinavati
2. Devaraya I planned and built the city of Vijaynagar.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) neither 1 nor 2

Ans: a

67) With reference to Mughal administration, consider te following statements:
1. All the mansabdars throughout the Mughal rule were paid in the form of a jagir only and not in the form of cash.
2. All the jagirs under Mughal administration were always transferable.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) neither 1 nor 2

Ans: d

68) Who among the following was the last governor of Bengal appointed by the Mughal emperor?
a) Sarfaraz Khan b) Murshid Quli Khan
c) Alivardi Khan d) Shujauddin Muhammad Khan

Ans: b

69) Which one the following was the capital of Maitraka rulers?
a) Besnagar b) Gandhar c) Ujjain d) Valabhi

Ans: d

70) Consider the following statements:
1. Hiuen Tsang stated that sugarcane and wheat were grown in north-west India and rice in Magadha.
2. Hiuen Tsang stated that Harshavardhana divided the income of the kingdom onto four; a quarter fo government expenses, another for salaries of public servants and third quarter for the reward of intellectual attainments and the last quarter fo gifts.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) neither 1 nor 2

Ans: c

71) With reference to society during the reign of Gupta dynasty, conside the following statements:
1. The practice of sati, immolation of a woman of the funeral pyre fo her husband, was unknown during the time.
2. The chewing fo paan, betel leaf, was popular during this time.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) neither 1 nor 2

Ans: b

72) Who of the following is the author of Paumacariyam, a Jaina version of Rama story?
a) Bhanuchandra Upadhyaya b) Hemachandra c) Hari Vijaya Suri d) Vimalasuri

Ans: d

73) Who of the following is a contemporary of Mahendravarman-I, the author of the play Mattavilasa-prahasana?
a) Pushyamitra Sunga b) Chandra Gupta-I c) Samudra Gupta d) Harshvardhana

Ans: d

74) The Aihole Inscription describes the valour of which one of the following?
a) Pulkeshi II b) Gautamiputra Satkarni c) Ishanvarman d) Adityasen

Ans: a

75) In early medieval India, What were Ghatikas?
a) Religious centres in Krishna-Godavari areas only
b) Jaina cave monasteries and centres of learning in Kalinga areas
c) Colleges and centres providing brahmanical learning in South India
d) Association of traders

Ans: c

76) What was Kharaj in the 13th century?
a) Tax on cultivation b) Tax on land transfer
c) Waiver of the tax on land d) Tax on irrigated lands

Ans: a

77) The foundation of which one of the following towns was not laid by Sultan Feroze Shah Tughluq?
a) Hissar b) Ferozabad c) Faridabad d) Jaunpur

Ans: c

78) Who of the following rulers was the contemporary of the Great Vaishnava saint Chaitanya in Bengal?
a) Shamsuddin Ilyas Shah b) Sikandar Shah-II
c) Ghiyasuddin Azam Shah d) Alauddin Hussian Shah

Ans: d

79) Consider the following:
1. Kamina 2. Mahin 3. Kirpas 4. Shirinbaft 5. Salahati
Which of the above were kinds of cloth manufactured during the Sultanate period of India?
a) 2, 4 and 5 only b) 1, 2 and 3 only
c) 2, 3 and 4 only d) 1, 2, 3, 4 and 5

Ans: b

80) During medieval times, the term pinjana referred to
a) Weaver’s loom b) Cotton carder’s bow c) Spinning wheel d) None of the above

Ans: b

81) Abdur Razzak was sent as an ambassador to the court of Deva Raya II by
a) Sultan Alauddin of Iraq b) Sultan Bahaman of Egypt
c) Sultan Shah Rukh of Khurasan d) Sultan Bahzad of Turkey

Ans: c

82) Harihara II, in one of his inscriptions, gives a detailed account of the military achievements of Bukka I. Which one of the following is that inscription?
a) Channaraya pattana inscription b) Bitragunta grant
c) Penugonda inscription d) Kondavidu grant

Ans: a

83) Which one of the following books provides information on Humayun’s reign?
a) Tarikh-i-Rashidi b) tabaqat-i-Nasin c) Futuhus Salatin d) None of the above

Ans: a

84) Consider the following ancient tribes:
1. Anga 2. Gandhari 3. Vratya
Which of the above tribe/tribes existed during Vedic period?
a) 1 and 2 b) 2 only c) 1 and 3 only d) 1, 2 and 3

Ans: d

85) Who among the following was the famous Persian Master painter who came to India with Humayun?
a) Sayyid Ali Hamdani b) Sayyid Ali Tabrezi
c) Mir Mohammad Hamadani d) Muhammud Murad

Ans: b

86) In the context of disintegration of Mughal Empire, who of the following was deposed by Wazir Ghazi-ud-din Imad-ul-mulk?
a) Muhammd Shah b) Ahmad Shah c) Alamgir-II d) Akbar-II

Ans: c

87) Among the following what was the name of the lowest unit of Shershah’s administration?
a) Jagir b) Pargana c) Mahal d) Sarkar

Ans: b

88) The capital city of Ahmedabad was built by Ahmad Shah on the old site of
a) Sarkhej b) Sidhpur c) Idar d) Asawal

Ans: d

89) Who of the following started one the of earliest centres of revolutionary activity outside India in England known as Indian Hoem Rule Society?
a) Bhikaji Cama b) Dadabhai Naoroji c) Rashbihari Bose d) Shyamji Krishna Varma

Ans: d

90) The dockyard at Lothal is connected through a channedl to which one of the following rivers?
a) Bharavai b) Bhogavo c) Chitra d) Chakra

Ans: b

91) The metal reliuary found in the stupa at Shah-ji-ki-Dheri bears the figures of seated Buddha along with
a) Brahma and Vishnu b) Brahma and Indra
c) Siva and Brahma d) Vishnu and Indra

Ans: b

92) At which session of the Indian National Congress te “socialistic pattern of society” was officially accepted by the Congress?
a) Wardha session b) Bhubaneswar session c) Nagpur session d) Avadi session

Ans: d

93) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I List II
(Party) (Person)
A. Communist Party of India 1. Saumyendranath Tagore
B. Revolutionary Communist Party 2. Satyabhakta
C. Bolshevik Party of India 3. N. Dutt Mazumdar
Code:
A B C
a) 1 2 3
b) 2 1 3
c) 2 3 1
d) 3 1 2

Ans: b

94) The first Nehru Cabinet of fourteen included five non-Congressmen and thereby Nehru’s Congress Government virtually became a broad based national Government in independent India. Who were those five non-Congressmen?
a) B.C.Roy, Govind Ballabh Pant, J.B. Kripalani, C. Rajagopalachari and Abdul Kalam Azad
b) B.R. Ambedkar, Shyama Prasad Mukherjee, John Mathai, C.H. Bhabha and Shanmukhan Chetty
c) B.G. Kher, Krishna Menon, N.G. Ranga, P.C. Joshi and Jayaprakash Narayan
d) Narendradev, Ajoy Ghosh, P. Sundarayya, Ravi Narayana Reddi and C.D. Deshmukh

Ans: b

95) In 1906, who of the following was the President of the Indian National Congress to lay down te goal of the national movement as self-government or Swaraj?
a) Dadabhai Naoroji b) P. Ananda Charlu c) G.K. Gokhale d) B. G. Tilak

Ans: a

96) Consider the following pairs:
Newspaper Person associated
1. Indian Mirrror : Dadabhai Naoroji
2. Swadesamitran : G.Subramaniya Iyer
3. Sudharak : G.K. Gokhale
Which of the above pairs is/are correctly matched?
a) 1 and 2 only b) 2 only c) 2 and 3 only d) 1, 2 and 3

Ans: c

97) Consider the following statements:
1. Pherozeshah Mehta was one of the founders of the Bombay Presidency Association.
2. When Pherozeshah Mehta retired from Imperial Legislative Council in 1901, G.K. Gokhale was elected in his place.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only b) 2 only c) Both 1 and 2 d) neither 1 nor 2

Ans: c

98) Mahatma Gandhi’s first attempt at leading an all India struggle was his call for a Satyagraha against which one of the following?
a) The Public Safety Bill b) Rowlatt Act
c) The Government of India Act, 1919 d) The Trade Disputes Act

Ans: b

99) In March 1925, who of the following was elected as the President of the Central Legislative Assembly?
a) C.R. Das b) Motilal Nehru c) Madan Mohan Malaviya d) Vithalbhai Patel

Ans: d

100) With reference to the period of Indian freedom struggle, Indian Statutory Commission is popularly know as
a) Cabinet Mission b) Hunter Commission
c) Sadlar Commission d) Simon Commission

Ans: d

101) Consider the following great personalities:
1. B.R. Ambedkar 2. T. Prakasam 3. Madan Mohan Malaviya
Who of the above is/are associated with Poona Pact?
a) 1 only b) 1 and 3 only c) 2 and 3 only d) 1, 2 and 3

Ans: b

102) Who of the following first started the socialist weekly called “The Socialist” in India?
a) Ghulam Hussain b) Muzaffar Ahmed c) S.A. Dange d) S. V. Ghate

Ans: c

103) Which one of the following popularly known cases is associated with the arrest of thirty-two radical political and trade union activists including the three British Communists?
a) Kanpur Bolshevik Conspiracy case b) Lahore Conspiracy case
c) Meerut Conspiracy case d) Nasik Conspiracy case

Ans: c

104) Who authored the book “Why Socialism”?
a) Jawaharlal Nehru b) Jayaprakash Narayan c) M. N. Roy d) P.C.Joshi

Ans: b

105) After the elections of 1937 when the Congress Ministries were formed in the Provinces, to guide and coordinate their activities and to prevent the provincializationj of Congress, a Parliamentary Sub-committee was formed. Who of the following was not a member of that?
a) C. Rajagopalachari b) Dr. Rajendra Prasad
c) Maulana Abul Kalam Azad d) Sardar Vallabhbhai Patel

Ans: a

106) Who of the following appointed a National Planning Committee in 1938?
a) Dr. Rajendra Prasad b) Netaji Subhas Chandra Bose
c) Pandit Jawaharlal Nehru d) Sardar Vallabhbhai Patel

Ans: b

107) Pindakara under the Mauryan rulers was a tax
a) paid in labor b) on irrigation
c) on non-agricultural produce d) collected jointly from a village

Ans: d

108) Consider the following places:
1. Ahiraura 2. Dhauli 3. Girnar
At which of the above place/places do Ashoka’s rock edicts occur?
a) 1 only b) 1 and 2 only c) 2 and 3 only d) 1, 2 and 3

Ans: d

109) Who of the following deciphered the Brahmi script?
a) William Jones b) James Prinsep c) John Marshall d) E.J.H. Mackay

Ans: b

110) In which one among the following edicts of Ashoka, his Kalinga War is mentioned?
a) Pillar Edict I b) Pillar Edict VII c) Rock Edict XI d) Rock Edict XIII

Ans: d

111) The fact that the Satavahanas did maritime trade and had naval power is proved from the availability of a special type of coins, ‘ship with double mast’. Which ruler fo the dynasty was supposed to have issued these coins?
a) Simuka b) Satakarni II c) Gautamiputra Satakarni d) Yajna Sri Satakarni

Ans: d

112) Which one of the following represents the ancient town of Vijayapuri of the Ikshvakus?
a) Amaravati b) Nagarjunakonda c) Vijayawada d) Vizianagaram

Ans: b

113) Which one of the following pairs is not correctly matched?
a) Silppadikaram : Ilangovadigal
b) Manimekalai : Tirumazishy
c) Kural : Tiruvalluvar
d) Tirumadal : Tirumangai alwar

Ans: b

114) Which Sangam Literary work says that the Aryans introduced the ritual and ceremony of marriage (Karanam)?
a) Tolkappiyam b) Pattuppattu c) Ettut togai d) Manimekalai

Ans: a

115) Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I List II
(Sangam Texts) (Compiled by)
A. Aingurunuru 1. Rudra Sarman
B. Ahananuru 2. Nakkirar
C. Murugarruppadai 3. Nattattanar
D. Sirupunurruppadai 4. Gudalur Kilar
Code:
A B C D
a) 3 2 1 4
b) 3 1 2 4
c) 4 2 1 3
d) 4 1 2 3

Ans: d

116) The reign period of which one of the following Parthian rulers has been definitely fixed in the famous Takht-i-Bahi inscription?
a) Vonones b) Maues c) Gondophernes d) Apollorius

Ans: c

117) Which one of the Sailendra kings built a monastery at Nalanda and requested the Pala emperor Devapala to grant five villages for its maintenance?
a) Dharanindravarman b) Balapurtradeva
c) Chaudamani Varman d) Sri Mara Vijay Hungavarman

Ans: b


118) After Mahavira’s death, who among the following became the spiritual leader of Jainism?
a) Gautam Indrabhuti b) Gosala c) Sudharman d) Jambuswami

Ans: a

119) Which one of the following rulers assumed the title of Hazrat-i-Ala?
a) Balban b) Alauddin Khalji c) Mohammad bin Tughlaq d) Sher Shah Suri

Ans: d

120) Who of the following did not serve Alauddin Khalji as commander-in-chif of army?
a) Alp Khan b) Khizr Khan c) Nusrat Khan d) Zafar Khan

No comments:

Post a Comment